Araştırmalarda, düzenli kefir tüketiminin Streptococcus mutans adı verilen ve diş çürüğünün başlıca nedeni olan bakterinin sayısını azalttığı belirlendi. Ayrıca kefirin diş plağı oluşumunu yavaşlattığı ve periodontit (diş eti iltihabı) belirtilerini hafiflettiği tespit edildi.
PROBİYOTİK ETKİYLE AĞIZ FLORASINI DENGELİYOR
Uzmanlar, kefirin bu etkisini içeriğinde bulunan laktobasil ve bifidobakteri gibi faydalı mikroorganizmaların oluşturduğunu belirtiyor. Bu bakteriler, zararlı patojenlerle rekabet ediyor, organik asitler ve antimikrobiyal bileşikler üreterek ağız ekosistemini koruyor. Böylece ağız içindeki dengeyi sağlıyor ve zararlı bakterilerin çoğalmasını engelliyor.
UZMANLARDAN UYARI
Kefirin canlı ve fermente bir ürün olduğunu hatırlatan uzmanlar, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde her türlü probiyotik ürünün dikkatli kullanılması gerektiğini vurguluyor. Bu kişilerin kefir tüketmeden önce mutlaka bir doktora danışmaları öneriliyor.
Araştırmacılar, düzenli kefir tüketiminin yalnızca sindirim sistemine değil, ağız ve diş sağlığına da önemli katkı sağladığını belirtiyor.