Her üç yetişkinden bu sorunu yaşıyor! Çağın sessiz çığlığı: “Uykusuzluk”

Uyku Sağlığı ve Bozuklukları Hakkında Bilgi Veren Uzmanlar Uyarıyor

Uyku sağlığı ve bozuklukları konusunda bilgi veren Uzm. Dr. Meliha Aydın, uymanın vücudumuz için ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. Uzm. Dr. Aydın, uyku problemlerinin bağışıklık sistemi, beyin ve sinir dokuları gibi vücudun diğer alanları üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) verilerine göre, toplumda en sık karşılaşılan uyku bozukluğu insomnia yani uykusuzluktur. Yapılan bilimsel araştırmalar, yetişkinlerin üçte birinde uykusuzluk belirtilerine rastlandığını ve yüzde 6 ila 10’unda ise ciddi belirtilerin olduğunu göstermektedir.

Tedavi Edilmeyen Uykusuzluk Ciddi Hastalıklara Davetiye Çıkarabilir

Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, tedavi edilmeyen uyku bozukluklarının günlük hayatı olumsuz etkileyebileceğine işaret ediyor. Uykusuzluk problemlerinin sosyal hayatı, iş performansını ve genel sağlığı etkileyebileceğini belirten Dr. Aydın, uyku sorunlarının obezite, kalp sorunları, depresyon, sinirlilik gibi pek çok ciddi sağlık sorununa zemin hazırlayabileceğini söylüyor.

Uyku bozukluklarının teşhisi için ise ilk adım olarak Dr. Aydın, uyku testi (polisomnografi) gerektiğini belirtiyor. Bu testle uyku esnasındaki fizyolojik faaliyetlerin detaylı olarak incelendiğini ve uyku apnesi gibi sorunların tespit edilerek tedavi sürecinin başlatılabileceğini belirtiyor.

Psikiyatrik Hastalıklar ve Uyku Bozuklukları Arasındaki İlişki

Uzmanlar, psikiyatrik hastalıklarla uyku bozuklukları arasındaki ilişkiye dikkat çekiyor. Psikiyatrist Uzm. Dr. Pelin Taş, ruh sağlığının korunması için düzenli bir uyku rutininin önemli olduğunu belirtiyor. Uyku sorunlarının psikiyatrik hastalıkların hem sonucu hem de sebebi olabileceğini vurguluyor.

Uyku hijyeninin önemine değinen Dr. Taş, her gün aynı saatte yatıp kalkmanın, gündüz uyuklamalarından kaçınmanın, yatak odasını sadece uyumak ve cinsel yaşam için kullanmanın önemli olduğunu belirtiyor. Ayrıca, akşam saatlerinde kafeinli ve alkollü içeceklerden kaçınılması gerektiğini ve yemek yeme eyleminin yatmadan en az 2 saat önce sonlandırılması gerektiğini söylüyor.

Related Posts

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Baba adayları dikkat: Bunlar kısırlığın başlıca sebepleri!

Baba adayları dikkat: Bunlar kısırlığın başlıca sebepleri!

Kardiyoloji uzmanı uyardı: Gece çarpıntısını hafife almayın

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adnan Köşüş, gece uykudan uyandıran kalp çarpıntılarının hafife alınmaması gerektiğini belirterek, bu durumun ritim bozuklukları, kalp hastalıkları, tiroit sorunları ve stres gibi ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabileceğini söyledi.

Uzmanlar uyardı: Kene kesinlikle elle çıkartılmamalı

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, yaz aylarında artan kene temaslarının ciddi enfeksiyonlara yol açabileceğini belirterek, kene ısırıklarında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini bildirdi.

‘Menopoz sonrası kanamalarda her 10 vakadan biri kanser işareti olabilir’

Kadınlarda menopoz sonrası dönemde görülen kanamalar hakkında önemli uyarılarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, postmenapozal kanamanın çoğu zaman masum nedenlere bağlı olabileceğini ancak yüzde 10-15 vakada rahim kanseri gibi ciddi bir hastalığın habercisi olabileceğini ifade etti.

20’lik dişlerini bankada saklayan var! Tamir çipi devrede: ‘Türkiye de adım attı’

20’lik dişler artık sadece cerrahi atık değil. İçerdikleri kök hücrelerle sinir, kemik, kornea ve damar dokularının yenilenmesinde rol oynayabiliyorlar. Yani bu da pek çok hastalığın tedavisinde umut vadettiği anlamına geliyor. Öyle ki yirmilik dişler artık çöpe atılmıyor, özel bankalarda saklanıyor. “Türkiye’de de adımlar atıldı” diyen Doç. Dr. Münir Demirel anlattı.