Hal yasası sil baştan: Cezalar artıyor, üreticiye vergi muafiyeti, perakendeciye alım zorunluluğu yolda

Sebze ve Meyve Ticaretinde Yeni Düzenlemeler

Ticaret Bakanlığı, sebze ve meyve ticaretinde önemli değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Yapılacak düzenleme ile toptancı hallerinin kuruluş izinleri artık belediyelerden değil, Ticaret Bakanlığı’ndan alınacak. Bu taslak düzenleme ile toptancı halleri, ürün satış ve sevkiyat süreçlerinden üretici örgütlerine destek sağlanmasına kadar birçok alanda köklü değişiklikler içeriyor.

Kayıt dışılığı önlemeyi, üreticileri desteklemeyi ve rekabeti sağlam kılmayı amaçlayan bu düzenleme ile piyasadaki mali yaptırımlar artırılacak ve sektörün daha şeffaf bir yapıya kavuşması hedefleniyor. Ayrıca, piyasayı manipüle edenlere verilecek cezalar da 177 bin TL’den 1 milyon TL’ye çıkarılacak.

Türkiye gazetesinin aktardığı bilgilere göre, hal kayıt sistemine bildirim zorunluluğu genişletilecek ve satışa sunulmamış, depolanan ürünlerin de bildirilmesi sağlanacak. Üretici örgütlerinden alınan ürünlerden gelir vergisi kesilmeyecek ve bazı perakendecilerin en fazla %20’sinin üreticiden alınması zorunlu olabilecek.

Aynı hal içinde komisyoncuların ve tüccarların birbirlerine ürün devretmesi yasaklanacak. Komisyoncular, satış bedelini en geç 30 gün içinde ödemekle yükümlü olacak ve ödemeler banka aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Bu düzenleme ile serbest rekabeti engelleyenlere verilen cezalar artırılacak ve ödenmeyen mal bedelleri için caydırıcı cezalar getirilecek. Bozulan ürünleri usulsüz şekilde imha edenlere 200 bin TL ceza uygulanacak ve 3 yıl boyunca üretim desteğinden yararlanamayacaklar. Standartlara uymayan ambalajlama ve taşıma işlemleri için 36 bin TL, üreticiden alım yükümlülüğünü ihlal eden perakendecilere ise yılda 50 milyon TL ceza kesilecek.

Son olarak, depolanabilir ürünlerin nakliye ve muhafazası için Ticaret Bakanlığı’na destek sağlama yetkisi verilecek.

Related Posts

TÜİK: Tavuk eti üretimi arttı, yumurta ve süt üretimi azaldı

TÜİK: Tavuk eti üretimi arttı, yumurta ve süt üretimi azaldı

Nisan ayında sanayi üretiminde sert düşüş!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Sanayi üretim endeksi, nisanda aylık bazda yüzde 3,1 gerilerken yıllık bazda yüzde 3,3 yükseldi. Buna göre, söz konusu ayda takvim etkisinden …

Borsa günün ilk yarısında hafif yükseldi – 11 Haziran 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,18 artışla 9.676,22 puana yükselirken; madencilik hisseleri öne çıktı, en fazla değer kaybı sigorta sektöründe yaşandı.

Faizsiz kredi fırsatları haziran ayında yenilendi! Hangi banka ne kadar kredi veriyor?

Faizsiz kredi veren bankalar hangileri? Hangi bankalar yeni müşterilere özel kampanya sunuyor? Haziran ayında faizsiz kredi başvurusu nasıl yapılır geri ödeme süresi ne kadar? İşte tüm ayrıntılar…

Akaryakıtta son durum: Yeni zam geldi mi?

11 Haziran 2025 Çarşamba günü brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve döviz kurundaki hareketlilik, akaryakıt fiyatlarını etkiliyor. Özellikle benzine Cuma gününden itibaren geçerli olmak üzere 1 TL’lik bir zam bekleniyor. Peki güncel akaryakıt …

ABD ve Çin görüşmelerinde kritik aşama

ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick, Çinli yetkililerle yapılan ticaret görüşmelerinin iyi gittiğini ve Salı gecesi sona ermesini umduğunu, ancak Çarşamba gününe kadar sürebileceğini söyledi.