Elektriği taşıyabilen bakteri keşfedildi

Orta Oregon’da Elektrik Taşıyan Bakteri Türü Keşfedildi

Elektrik iletimiyle ilgili genellikle bakır kablolar ve elektronik devreler akla gelirken, Orta Oregon kıyılarında bilim insanları çamur tabakalarında, ilginç bir keşfe imza attı. Ca. Electrothrix yaqonensis adlı bakteri türü, gövdesi boyunca elektrik ileten ince filamentler oluşturabilen çubuk biçimli hücrelerden oluşmaktadır. Bu bakterinin filamentlerinde bulunan nikel bazlı iletken lifler, elektron transferini sağlayarak doğal bir biyolojik tel işlevi görmektedir.

Applied and Environmental Microbiology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, Ca. Electrothrix yaqonensis, mikrobiyal elektron transferinin evriminin erken safhalarına ışık tutmaktadır. Aile ağacının köklerine yakın olan bu bakteri türü, diğer bakteri cinslerinden yapısal ve genetik olarak ayrışarak biyofilm içinde uzun mesafe iletim yapabilmektedir.

Çevreye Uyumlu Biyoteknolojik Kullanım Alanları

Araştırmacılar, bu bakterinin kirleticileri yok etme kabiliyetinin, eski sanayi alanlarında biyo-arıtım projelerinde kullanılabileceğini belirtmektedir. Ayrıca, kendini yenileyen protein yapısı ve hücresel iletkenliği sayesinde, bu bakteri gelecekte biyoelektronik sensörler ve yenilenebilir enerji sistemlerinin geliştirilmesine de ilham verebilir. Yağmur suyu veya Dünya’nın hareketiyle aktive olan mikrobiyal jeneratörler, sürdürülebilir enerji çözümleri için umut vaat etmektedir.

Bu keşif, temel mikrobiyoloji ve çevresel biyoteknoloji alanlarında yeni araştırma yöntemlerinin kapısını aralamaktadır.

Related Posts

Zen Browser’de DRM eksikliği tartışma yaratıyor

Zen Browser, Mozilla Firefox altyapısı üzerine inşa edilen açık kaynaklı ve gizlilik odaklı bir web tarayıcısı olarak öne çıkıyor. Takipçileri ve reklamları engelleyen Zen, kullanıcı verilerinin toplanmasına izin vermiyor. Hafif yapısı ve …

Güneş ışığından elektriğe öncü proje! Otoyollar elektrik üretiyor

Normandiya bölgesindeki Tourouvre-au-Perche kasabasında hayata geçirilen dünyanın ilk güneş enerjili otoyolu, 2880 adet güneş paneliyle donatılmış 1 kilometrelik bir yol olarak dikkat çekti. Bu yenilikçi proje, hem çevre dostu enerji üretimini …

Çılgın Türk’ten tarihi rekor: Tek şarjla 1.205 km gitti

Elektrikli otomobil dünyasında tarihi bir başarıya imza atıldı. Hem de bir Türk’ün imzasıyla… Türk sürücü Ümit Sabancı, elektrikli araç üreticisi Lucid’in Air Grand Touring modeliyle tek şarjda dünyanın en uzun mesafesini kat ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.

Pirinç yufkasından robot yaptılar

Bilim insanları pirinç yufkasından nasıl robot yapılacağını keşfederek robotik uygulamalarda yepyeni olanakların önünü açtı.

Arkham Knight DLC’si Batman hayranlarını çileden çıkartmaya devam ediyor

Rocksteady Studios’un imzasını taşıyan Batman: Arkham Knight, on yıl önce piyasaya sürülmesine rağmen hâlâ tartışılmaya devam ediyor. Oyunun onuncu yıl dönümünü kutlamak amacıyla Rocksteady’nin X platformunda yaptığı paylaşım, hayranlar arasında uzun …

Kitaplar değişecek, tek kelimelik Hata 300 yıllık fizik bilgisini karıştırdı: Newton yer çekimi yasası yanlış çevrilmiş

Virginia Tech Üniversitesi araştırmacıları, Isaac Newton’ın birinci hareket yasasının 300 yıldır yanlış çevrildiğini ve öğretildiğini keşfetti. 1729’daki İngilizce çeviride yapılan kritik hata, fizik biliminin temel anlayışını değiştiriyor.