AB’den İsrail’e Gazze tepkisi: Ortaklık Anlaşması gözden geçirilecek

AB, İsrail ile Ortaklık Anlaşması’nın Gözden Geçirilmesine Karar Verdi

Avrupa Birliği’nin (AB) İsrail’e bakışında Gazze’de yaşananlar bağlamında ciddi değişiklik sinyalleri dikkat çekiyor.

Geçen yılın sonunda İsrail’e tepki olarak siyasi diyaloğun askıya alınması önerisi destek görmemişken, şimdi Ortaklık Anlaşması’nın gözden geçirilmesine karar verildi.

AB ile İsrail arasındaki Ortaklık Anlaşması, ilişkileri geniş yelpazede düzenleyen bir içeriğe sahip. Anlaşmanın ikinci maddesi, ilişkilerin insan haklarına ve demokratik ilkelere saygı temelinde olacağını vurguluyor.

Hollanda’nın, bu maddenin İsrail tarafından ihlal edilip edilmediğinin tespiti için girişimde bulunduğu belirtiliyor.

  • İsrail’in Gazze’ye yönelik son saldırıları hakkında neler biliniyor?

İnsani yardıma engel sertleştirdi

AB bakanlarının, ikinci madde temelinde gözden geçirme kararı almaları İsrail’e güçlü bir mesaj olarak değerlendiriliyor. Çok sayıda ülkenin İsrail’e karşı daha sert tavır takınmasında bu ülkenin Gazze’ye insani yardımı engellemesinin etkili olduğu belirtiliyor.

Gözden geçirme sürecini başlatacak olan AB Komisyonu, İsrail’in anlaşmanın ilgili maddesini ihlal edip etmediğini analiz edecek ve sonucu üye devletlere iletecek.

  • Fransa, İngiltere ve Kanada’nın Gazze uyarısı: İsrail’in kredisi tükeniyor mu?

Bir sonraki aşama ne?

İsrail’in anlaşmanın ikinci maddesini ihlal edip etmediğine ilişkin karar, Brüksel’deki AB Komisyonu’nun belirleyici olacak. İhlal durumunda yaptırım önerisinde bulunabilecek.

Komisyon, İsrail’in ihlalde bulunduğunu tespit ederse anlaşmanın askıya alınması teknik olarak mümkün olacak.

Anlaşmanın siyasi kısmının askıya alınabilmesi için üye ülkeler arasında oybirliği gerekiyor. Ticari boyuta yönelik askıya alma işlemi için ise nitelikli çoğunluk yeterli olacak.

Geçmişte de AB ile İsrail arasındaki ilişkiler inişli çıkışlı olmuştu. Üye ülkeler 13 yıl önce Gazze için İsrail’e karşı önlem almış, 2012’de Ortaklık Konseyi askıya alınmış ve on yıl boyunca askıda kalmıştı. İsrail, AB’nin en önemli ticaret ortağı konumunda.

Related Posts

ABD’de iki siyasetçiye suikast düzenleyen şüpheli yakalandı

ABD’nin Minnesota eyaletinde Demokrat Eyalet Meclisi Başkanı Melissa Hortman’ın ölümüne ve Eyalet Senatörü John Hoffman’ın yaralanmasına neden olan silahlı saldırılarla bağlantılı olarak aranan Vance Boelter gözaltına alındı.

İran- İsrail savaş diplomasisi: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Devlet Emiri El Sabah ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Devlet Emiri El Sabah ile görüştü. Görüşmede, İsrail ile İran arasındaki çatışma, bölgesel ve küresel konular ele alındı

Fren yerine gaza basınca Kağıthane karıştı

Kağıthane’de fren yerine gaza basan sürücü, önce motosikletliye ardından kaldırımda yürüyen yayaya çarptı. Kazada 4 araç zarar gördü, 2 kişi yaralandı.

Milyarları vardı; bir küçük arıya yenik düştü

İngiltere Prensi William’ın milyarder arkadaşı Sunjay Kapur, polo maçı sırasında ağzına giren arıya yenik düştü…

Erdoğan ve Trump arasında kritik görüşme

Cumhurbaşkanı Erdoğan İran ve İsrail arasındaki gerilimle ilgili küresel ve bölgesel liderlerle telefon diplomasisi yürüttü. Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ve ABD Başkanı Donald Trump ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Netanyahu’dan İran halkına ayaklanma çağrısı: Özgürlük için yolu açıyoruz

Terör devleti İsrail’in Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’a yaptıkları hava harekatı sonrası gelen misilleme saldırılarının ardından İran halkına, ‘ayaklanın’ çağrısı yaptı. “Hedefiniz olan özgürlük için yolu açıyoruz.” diyen Netanyahu, “Sancağınız ve tarihi mirasınız altında toplanıp özgürlüğünüz için mücadele etme zamanı gelmiştir.” dedi.