Yeni zayıflatıcı ilaçlara dikkat! Bilinçsiz kullanımı tedaviye dirençli obeziteye yol açabiliyor!

Obezite Sorunu: Bilinçsiz Kullanım Tedaviye Dirençli Obeziteye Yol Açabilir

2022 yılında dünya genelinde 18 yaş üstü nüfusun 2.5 milyarının fazla kilolu, 890 milyonunun ise obezite sorunu yaşadığı bilinmektedir. Yapılan araştırmalar, her 8 kişiden 1’inin obez olduğunu ve son 30 yılda erişkinlerde obezitenin iki katına çıktığını göstermektedir. Özellikle çocuk ve gençlerde obezitenin hızla artması, gelecekte obeziteye bağlı hastalıkların daha büyük sorunlar yaratacağını göstermektedir.

Türkiye Avrupa’da Obezite Artışında Birinci Sırada!

Türkiye’de de obezite artış oranının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ülkemizde 30 yaş üzerindeki nüfusun yüzde 60’ı fazla kilolu iken yüzde 30’u obezite sorunu yaşamaktadır. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 18 yaş altı nüfusta da her 3 çocuktan 1’i obez ya da fazla kilolu olarak belirlenmiştir. Bu durum, obeziteye bağlı sorunların gelecekte de artacağını göstermektedir.

Sağlığı Ciddi Şekilde Tehdit Ediyor!

Obezite, bireylerin sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Obezite sorunu yaşayan bireylerde diyabet, insülin direnci, hipertansiyon, inme ve kalp krizi gibi kalp damar hastalıkları sıkça görülmektedir. Ayrıca, kanser riski, uyku apnesi, yağlı karaciğer ve safra yolu hastalıkları ile psikolojik rahatsızlıklar gibi sorunlar da obeziteye bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Tedaviye Dirençli Obezite Nedenleri

Obezite oranının artmasına rağmen, tedavi konusunda ilerlemeler kaydedilmiştir. Ancak Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, ‘tedaviye dirençli obezite’ sorununa dikkat çekmektedir. Yılmaz, tedaviye dirençli obezitenin artışında yeni zayıflama ilaçlarının bilinçsiz kullanımı, zayıflama ameliyatlarının kontrolsüz uygulanması ve hatalı diyetlerin rol oynadığını belirtmektedir.

Related Posts

Emekli veterinerlerin maaş mağduriyeti: ‘Üvey evlat muamelesi gördük’

Emekli veterinerler mağduriyetlerini Ankara Ulus’tan dile getirdi.

Haftada 1 kez yerseniz kalbiniz bayram eder! Haftada 1 yeter, kolesterolü silip süpürüyor

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

Açık büfede yenmemesi gereken yiyecekler açıklandı

Açık büfe yemeklerin cazibesi, sağlığımızı tehdit eden riskleri de beraberinde getirebilir. Uzmanlar, özellikle otellerde ve restoranlarda sunulan açık büfe yiyeceklerin hijyenine dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

12 Mayıs’a kadar onarım çalışmaları yapılacak: Kara yollarında son durum!

Kara yollarının yapım, bakım ve onarım çalışmaları sürdürülen kesimlerinde yavaş gidilmesi, trafik işaret ve işaretçilerine uyulması gerekiyor.

Hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy Hastaneye Sevk Edildi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Ziraat Türkiye Kupası yarı finalinde TÜMOSAN Konyaspor ile Galatasaray arasında oynanan maçın öncesinde rahatsızlık geçiren hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy’un hastaneye sevk edildiğini açıkladı. TFF’den yapılan …

Yenidoğan Çetesi Davasında Başhemşire Savunma Yaptı

Yenidoğan Çetesi davasında Medilife Hastanesi Başhemşiresi savunma yaptı “Hastane yönetimi bizden hasta bulmamızı istiyordu” “Başhemşire olmama rağmen hastanenin yenidoğan ünitesine müdahale edemiyorum çünkü orası bir işletmeye bağlı ve o şekilde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir